KESÄSIVUT
  LASKETTELU  
     

  VÄLINEHUOLTO  

TUO MEILLE VÄLINEESI HUOLTOON ENNEN HIIHTOMATKALLE LÄHTÖÄ. KUN HAET PAREMPAA LUISTOA KOTIRINTEESSÄ JA KUN LAITAT SUKSET KESÄLEVOLLE, SILLOINKIN TARVITAAN HUOLTOA

SUKSIEN JA LUMILAUTOJEN HUOLTOPALVELUT

Suksien ja lumilautojen voitelu ja huolto on tärkeä osa laskettelua niin kilpailijoille kuin harrastajillekin. Hyvä luisto ja pitävät kantit vaativat suksien tai lumilaudan käsittelyä ennen rinteeseen menoa. Älä siis jätä huoltoa tekemättä vaikka sinulla ei itselläsi olisikaan tiloja ja välineitä saatikka ammattitaitoa huollon tekemiseen. Tuo välineesi MeriTeijo Skiin huoltoklinikalle ja nauti kosmisesta luistosta. Alla kerromme tutkittua ja kokemuksen kartuttamaa tietoa välineiden huoltamisesta.

Huollamme suksesi ja lautasi odottaessa (1 - 2 h, lukuun ottamatta sesonkiaikoja). Sesonkiaikana jonotusaika max 24 h. Suksiparin huollossa menee aikaa keskimäärin 30-40 min. Huollon aukioloajat löydät kohdasta Skin etusivulta.

Asennamme ja korjaamme siteitä, suksia, sauvoja ja muita lasketteluvälineitä (varaosiakin on kertynyt vuosien saatossa melkoinen kasa), korjaamme välineitä mahdollisuuksien mukaan ja annamme neuvoa suksien huollosta ja niiden oikeasta säilytyksestä. Sellaisiakin erikoiskorjauksia kuin lumilaudan inserttien asennuksia teemme. Huoltopäällikkömme motto onkin: ”jos ei pystyt mitenkkä niin sit tehdä se ainaski eres jotenkki”.

Huoltoklinikkamme toimii Skihaus-palvelukeskuksen toisessa päässä. Huoltokoneinamme käytämme Wintersteiger Micro 91:n leveällä kivellä (vain sillä pystytään ajamaan kuvio myös laudan pohjaan) varustettua konetta, jossa tietysti leveä nauhahionta. Eri kuvioiden ajoilla myös maastohiihtosuksiin saadaan kosminen luisto vaikka taivaalta vihmoisi ”pilaantunutta” lunta.

Viimeistelykoneena käytämme oikealla kanttigeometrialla viimeistelevää Wintersteiger Trim Disk 71:n keraamista kivihiontaa. Nauhakoneella ei yksinkertaisesti saa tarpeeksi terävää kanttia. Toinen nauhan ongelma on vaihteleva lopputulos. Samaa jälkeä on vaikea saada kahta kertaa peräjälkeen. Tutkimukset osoittavat myös, että erityisesti kylmissä olosuhteissa kantin viimeistely vaikuttaa merkittävästi luistoon. Wintersteiger Vaxjet92 voitelukoneella teemme perusvoitelun ja sitä täydennetään vielä ammattitaitoisella käsintehdyllä loppuvoitelulla.

Haluamme olla välinehuollossa kehityksen kärjessä niin työn laadussa kuin palvelunkin tasolla. Hintamme ovat kilpailukykyisiä huolimatta investoinneista uusiin koneisiin ja henkilökunnan osaamiseen.

(Huoltopäällikkömme Teppo Lintula kertoo seuraavaa)
Miksi ja milloin huoltoon?

Sukset tulee huollattaa aina viimeistään silloin, kun kantti tuntuu lipsuvalta ja tai pohja alkaa harmaantua eli kuivua parafiinin puutteesta. Suksien voiteen kesto riippuu laskettelualustan (lumen) ja voidekerrosten määrästä. Voide saattaa kulua karkealla lumella päivässä, pehmeällä rinteellä voide kestää 30-40 tuntia.

Jos laskee 1-2 kertaa viikossa voisi sukset / laudan käyttää huollossa kauden alussa, jolloin poistetaan pohjan säilytysparafiini ja laitetaan tilalle luistoparafiinia. Kauden aikana sukset / laudan voi huollattaa kerran kuussa sekä kauden loputtua. Kesäsäilytyshuollon yhteydessä kannattaa pyytää, että parafiinia jätetään pohjaan yksi kerros ilman siklausta suksien / laudan pohjan kuivumisen estämiseksi.

Suksi on tuotava myös huoltoon / tarkastukseen jos siteen toimivuudessa on ongelmia (side irtoaa liian helposti, side ei lukitu kunnolla, mono ei irtoa kunnolla siteestä jne). Samoin laudan siteet tulee tietyin ajoin tarkistaa ja kiristää ruuveja / muttereita.

Kanttigeometria ja nautittavat sukset

Nykyään on alettu painottamaan kanttigeometrian tärkeyttä. Tämän johdosta MeriTeijolla on jo kolmatta kautta Wintersteiger Trim Disc 71- keraaminen kanttihiomakone. Koneessa kanttia työstää keraaminen kiekko ja kiekon geometristä asentoa muuttaa paineilma valittavan säädön mukaan.

Mitä tarkoitetaan kanttigeometrialla?

Ennen pohjat hiottiin suoriksi ja kantti teräväksi 90 asteeseen nauhakoneella tai yritettiin työstää niitä tarkoitukseen tehdyillä käsiviiloilla. Mutta… nauhakoneella ei yksinkertaisesti saa tarpeeksi terävää kanttia. Toinen nauhan ongelma on vaihteleva lopputulos. Samaa jälkeä on vaikea saada kahta kertaa peräjälkeen. Tutkimukset osoittavat myös, että erityisesti kylmissä olosuhteissa kantin viimeistely vaikuttaa merkittävästi luistoon. Käsiviilauksessa varsinkin pohjapuolen kantin viilaus tarkkuudella 0,5 – 1,5 astetta ei yksinkertaisesti onnistu. Jos esim. pohjapuolen kanttia viilaa muutaman kerran 0,75 asteen kulmalla, saattaa lopputulos olla jo lähellä kahta astetta.

Nykysuksessa ei pohjakantin 0-kulma edes toimi, sillä suksesta tulee ns. ”haukkaavan äkkipikainen”, jos pohjakanttien kulmat ovat heti rinteen pinnassa kiinni. Tekniset laskijat käyttävät yleensä pieniä pohjan puolen kulmia, kun taas monet vauhtilajien laskijat tarvitsevat kulmaa enemmän, koska heillä on huonompi suksituntuma ja painetta kantilla enemmän. Kanttikulmat vaihtelevat melkoisesti lajin, olosuhteiden, laskijan sukupuolen ja tekniikan mukaan. Yleisiä suosituksia voidaan antaa ja esim. vauhtilajeissa ja tavallisilla harrastajalaskijoilla pohjakantissa on kulmaa yli 1 astetta, suurpujottelussa 0,5 – 1 ja pujottelussa 0-0,5 astetta. Kun sivukantti työstetään n. 88 asteeseen ja pohjakantti on 1 astetta niin tavallisen harrastajan kanttikulmaksi tulee 89 astetta. Tärkeää sivukantissa on, että se on terävä ja kiiltävä. Alle 88 asteen kantit on vaikea pitää terävänä, sillä tylsyminen on paljon nopeampaa kuin normaalissa 89 asteen kanttikulmassa.

Tärkeää on myös kanttien "päästöt". Ennen päästö oli kantin tylsyttämistä etu -ja takapäästä käsiviilalla. Nykyään kantti pidetään terävänä koko kantin matkan mutta "päästöt" tehdään pohjakanttia nostamalla asteen verran enemmän halutulta matkalta koneella. Kilpalaskettelussa pujottelusuksissa "päästetään" etupäästä 5-7 cm takapäästä 3-5 cm tehokantin alueelta. Vauhdin ja kääntösäteen kasvaessa päästön pituutta lisätään ja esim. Super G-suksien etupään päästö on 35 cm:ä ja takapään 17 cm:ä. Normaalisti päästöt tehdään etupäästä n. 12 cm:ä ja takapäästä n. 7 cm:ä. Näin suksesta saadaan pehmeästi leikkaava eikä arvaamattomasti hakeva ja haukkaileva.

Myös lumilaudan, twintip-suksien ja muiden freestyle-releiden huoltamisessa ja kanttien ajamisessa meillä on melkoisesti tietoa, mutta siitä kuulet lisää tulemalla MeriTeijon huoltoklinikalle.

Nautittavamman laskettelun puolesta!
Huoltopäällikkö Teppo Lintula

     
web pages designed & powered by aboanet

Teijon Matkailu Oy :: Meriteijo Ski & Action Park :: Teijontie 345 25570 TEIJO :: ski(at)meriteijo.fi :: 02-736 3880