TALVISIVUILLE
  PAINTBALL  
     

  VARUSTEET  

MeriTeijo Paintball – Varusteet ja turvallisuus

Merkkaimet
Nykyisin merkkaimina käytetään joko pumpputoimisia tai puoliautomaattisia merkkaimia. Myös täysautomaattimerkkaimia on olemassa, mutta ne ovat kiellettyjä useimmissa turnauksissa ja liigoissa. Lisäksi on jo markkinoilta pois jääneitä pistooleita, jotka toimivat 12 gramman hiilidioksidikapseleilla. Pumpputoimisissa merkkaimissa jokaisen liipasimen painalluksen jälkeen on suoritettava pumppausliike, jolla ladataan ase. Puoliautomaateissa tätä pumppausliikettä ei tarvita, koska kaasu hoitaa pumppauksen puolestasi ja ampumiseen riittää vain pelkkä liipaisimen vetäminen. Merkkaimilla ammutaan 0.68" (cal .68) kokoisia värikuulia. Kuulien kuori on gelatiinia eli liivatteena paremmin tunnettua ainetta. Kuulien sisällä on kasvisrasvaa, joka on värjätty elintarvikeväreillä. Maali on vesiliukoista ja täysin vaaratonta ja lähtee helposti tavallisessa pesussa. Merkkaimen voimanlähteenä on joko hiilidioksidi (CO2) tai paineilma. Kaasu on noin litran limsapullon kokoisessa alumiinipullossa (koko yleensä 12-20oz (unssia) ja ilmapulloissa 1.1-1.9 litraa). Kaasupullot voidaan täyttää uudelleen, lukuun ottamatta pieniä 12 gramman kaasukapseleita joita käytetään pienimmissä pistooleissa.

Turvallisuus
Kuulien lähtönopeus merkkaimesta on n. 300 fps (feet per second, jalkaa sekunnissa) ja kantama noin 25-50 metriä olosuhteista riippuen. Tämän takia jokaisen pelaajan on käytettävä suojavarusteita, vähintään maskia joka suojaa silmät, korvat ja suun. (HUOM! Käytä vain paintballiin tarkoitettuja maskeja; laskettelulaseista kuula pärähtää läpi). Merkkainten tulinopeus on halvimmissa puoliautomaateissakin jo 5 kuulaa sekunnissa ja kalliimmat sylkevät yli 10 kuulaa sekunnissa. Merkkainten lippaisiin eli loadereihin mahtuu 50-200 kuulaa ja lisäkuulia voi kantaa vaikkapa niiden kantamiseen tarkoitetuissa bulkeissa, joita voi kantaa bulkkivyössä.

Vaatetus
Vaatteiksi käyvät mitkä tahansa vapaa-ajan vaatteet (verkkarit, oloasut jne.). Kuulien osumat eivät satu kovasti jos lähtönopeudet ovat säädetty oikein (300 jalkaa sekunnissa). Värikuulien väri lähtee pesussa pois, mutta vaaleimpiin vaatteisiin saattaa jäädä himmeitä tahroja, joten tummat vaatteet sopivat paremmin. Kilpapuolella useasti käytetään peliin suunniteltuja paitoja ja housuja, joissa on vahvistettu polvia ja kyynärpäitä. Metsäpeleissä on taas maastopuvut suosittuja. Vaatteiden lisäksi on saatavina erilaisia suojia, kuten polvi ja kyynärsuojat, jotka suojaavat polvien/kyynärpäiden lisäksi käsivarsia ja sääriä. Nämä eivät ole pakollisia eivätkä ne ole osumien vuoksi suojaamassa vaan ne suojaavat syöksyessä ja ryömiessä niveliä.
Lähde: Suomen paintball liitto

     
web pages designed & powered by aboanet

Teijon Matkailu Oy :: Meriteijo Ski & Action Park :: Teijontie 345 25570 TEIJO :: ski(at)meriteijo.fi ::